Mellom tre stoler hos NAV

Årets kaktus går til NAV! Nå må jeg lufte min frustrasjon. Og det på norsk …
(To my English readers, please bear with me that this article is in Norwegian. Use Google translate if needed.)

Translate »
EnglishFrenchGermanNorwegianRussianSpanish
EnglishFrenchGermanNorwegianRussianSpanish

I godt over et halvt år har jeg forsøkt å få hjelp hos NAV. Men de kan ikke gi meg sykepenger selv om jeg nå er langtidssykemeldt etter flere år med traumatiske begivenheter. Jeg får ingen sykepenger fordi jeg først må få overført min ansiennitet fra Danmark hvor jeg har bodd og jobbet i flere år. Jeg er norsk statsborger, men det hjelper lite. Jeg har purret København Kommune ved flere anledninger for å få tilsendt skjemaet som dokumenterer trygderettighetene mine.

For et par dager siden fikk jeg endelig svar fra København at de for lengst har sendt papirene til NAV i Norge. Jeg ingen ekstra energi til å kjempe meg igjennom NAV-systemet på egenhånd, selv om jeg gjerne skulle ønske jeg kunne det. Nå får jeg hjelp av en jurist. Stor takk til Dixi Ressurssenter for gratis samtaler, veiledning og råd. Der blir man hørt. Jeg er dypt rørt over den forståelsen og empatien jeg har møtt der. De satte meg i kontakt med JURK (Juridisk Rådgivning for Kvinner). Fantastisk tiltak.

Juristen ivaretar nå saken min og det viser seg at NAV har rotet bort papirene de har fått fra Danmark tidlig i sommer. Uten å si noe om det til meg. København Kommune har nå scannet papirene og mailet dem til meg for å få fortgang i saken. Men i dag fikk jeg beskjed fra NAV; De vil ikke ha disse papirene sendt per e-post fra meg. Jeg må først printe dem ut, legge dem i en konvolutt og sende dem til NAV. Hvor NAV så scanner dem inn igjen slik at de har dem elektronisk! Hjelp, JEG KOKER!!!!

Svingdør

NAV har til og med spurt meg om hvorfor jeg ikke bare flytter tilbake til Danmark, slik at jeg kan få sykepenger der i stedet! Jeg vet ikke om det er et forsøk på å få meg “kastet” ut av Norge som om jeg var en flyktning som har fått avslag på asyl. Helt klart den enkleste løsningen for NAV, så er de kvitt problemet.

Jeg skulle ønske jeg kunne fått én kontaktperson hos NAV jeg kunne forholde meg til, i stedet har jeg vært i kontakt med flere personer både i NAV Arbeid, NAV Sosial, NAV Utland og i kommunen generelt. Ingen vet sikkert hvor de skal sende meg, så da får jeg fortsette rundt i svingdørene.

hamster_wheel

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg mistet alt
Jeg brukte tre år på å planlegge flukten fra Danmark. Flukten fra en gal sekt kalt Scientologi og fra en enda galere psykopatkjæreste. Jeg måtte flykte fra alt. Jeg oppholdt meg flere måneder i skjul hos lillebroren min i Fredrikstad. Postkassen min i København fylte seg raskt opp. Jeg fant ut at kreditorene ved flere anledninger hadde brutt seg inn i leiligheten min. De tømte leiligheten min for alt jeg eide og hadde av verdier. Jeg mistet ALT! Til slutt ble dansk politi satt på saken og jeg ble etterlyst som “Forsvunnet person”.

Det lykkes til slutt for dansk politi å oppspore meg i Norge og jeg opplyste at jeg var i live. Jeg hadde mer enn nok med å forsøke å overleve dag for dag enn å tenke på å få flyttepapirene i orden. Det var svært dramatisk. Nei, jeg flytter ikke tilbake til Danmark.

Jeg har fremdeles posttraumatisk stress og fysiske smerter etter det jeg har vært igjennom. Jeg var på randen av totalt sammenbrudd, men overlevde. Jeg klarte ikke å åpne et brev på 4 år. Det var et rent helvete. Jeg er kommet langt i helingsprosessen, så jeg ber bare om litt forståelse for at jeg kanskje ikke er den raskeste til å navigere rundt i denne byråkratiske jungelen.

Jeg har kun hatt 3 sykedager med lønn i hele mitt liv før jeg ved nyttår ble sykemeldt på ubestemt tid. Skal det være så utrolig vanskelig å be om litt hjelp? Det er 10 måneder siden jeg fikk utbetalt min siste lønn! Den er naturlig nok for lengst er oppbrukt. Litt vanskelig å stable et nytt liv på beina med det grunnlaget. Jeg trenger sårt penger til i det miste å kunne fortsette mine to ukentlige behandlinger hos kiropraktor og fysioterapeut. Uten de behandlingene klarer jeg knapt nok å fungere. Jeg har nok å ta tak i om jeg ikke skal wrestle rundt med NAV i tillegg. Takk for varm velkomst i fedrelandet.

Hilsen lettere forvirret “førstegangskunde” hos NAV.

3 thoughts on “Mellom tre stoler hos NAV

  1. Det er fordi for NAV kunden var aldri sjeffen. NAV er ikke en Norsk institussjion, det er “Republic of NAV” og har sin egen lov :).

    • Maybe my Norsk is not exactly grammatically correct, but perfectly understand your frustration, Anette. I remember my situation when I was in Rikshospitalet in 2008. I prefered to stay less than 2 weeks in hospital to receive my payment directly from my employer. Otherwise I should have expected my money from NAV….Let’s hope everything will be fine and you’ll get the money you deserve.

What do you think?